galerie
zonder grenzenJohn Groenewegen van der Weiden acrylschilderijen

 Mijn roots liggen in de randstad, waar ik in 1956 werd geboren in Rotterdam. Mijn jeugd bracht ik door in Alblasserdam waar ik al jong rondkeek in het lage, waterrijke polderlandschap in de achterliggende Alblasserwaard. Dat heeft er toe geleid dat ik al sinds mijn jeugd teken en schilder.
In perioden heb ik mij daar intensiever mee bezig gehouden en in andere jaren was ik er soms weinig mee bezig.

Sinds 1983 woon ik in Zeeland en ben ik gaan zoeken naar motieven hier in Zeeland. Ik schilder graag Zeeuwse landschappen en ben de laatste jaren gaan werken naar een steeds verdergaande abstractie in mijn manier van weergeven.
Ik zoek naar de weergave van herkenbare vormen om de dimensies van het landschap weer te geven: de vormen die het karakteriseren: dijken, bomen, water en lucht.
Ik zoek naar die ene kleur die net de juiste kleur is om het Zeeuwse licht mee te pakken; het weer, de tijd van de dag of het seizoen.
Ik wil de rust en ruimte van het platteland tonen, zoveel mogelijk onaangeroerd door de mens, waar dat in onze tijd nog te vinden is.

Zeeuwse gebieden die daarbij mijn voorkeur hebben zijn het oude landschap in de Zak ten zuiden van Nisse, het gebied rond het Veerse Meer, de oude kreken en de Zeeuwse dorpen.

Een schilder- of tekenopleiding heb ik nooit gevolgd, maar door veel te proberen vind ik steeds meer mijn weg. Ook kijk ik graag naar het werk van andere schilders, uiteraard om van hun kunst te genieten, maar ook om er inspiratie uit op te doen en ik probeer hun manier van werken te doorgronden om daarmee mijzelf te ontwikkelen.
Schilders uit het verleden die ik zelf bewonder om hun kunst zijn mensen als Vincent van Gogh, en de schilders van de Haagse en Larense school.
Hedendaagse schilders waar ik graag naar kijk zijn mensen als Frank Dekkers, Frans Buissink, Niels Schouten, Hans Versfelt en uit Zeeland Adri Geelhoed.

Exposities:

  • 14 september - 8 oktober 2016   't Kunstuus, Heinkenszand
  • Eerder meegedaan aan de kunst en crearoute rond Wolphaartsdijk

GALERIE

Klik met de muis op de kleine plaatjes

Rietkraag aan het Veerse Meer dobberende kuifeenden fluitekruit 's Heer Arendskerke Schuurhoek bij Nisse