galerie
zonder grenzenJudy Hooymeyer vilt-objectenJudy is meer dan 30 jaar docent, coach, therapeut, socioloog en geregistreerde filosofisch consulent. Het coachen en doceren in onder andere drama, methodiek en creatieve therapie, geeft haar voldoening om samen met studenten te werken aan een eigen visie, creativiteit en beeldtaal. Als filosoof geeft zij lessen in de Praktische Filosofie. Centraal hierin zijn de aspecten van het hedendaagse waarden en normen en hoe men omgaat met de druk van het individu om steeds maar het lichaam en geest aan te passen aan de hectiek van de samenleving en in relaties.
Creativiteit wordt gezien als een belangrijke competentie in hoe men interacteert en waarneemt.
Kunst en beeldtaal schept een verstilling en geeft het individu kaders en ruimte voor gevoelens en emotie.

"In mijn werk wil ik de relatie en interactie van mensen met de natuur om ons heen - vastpakken, en abstraheren- zodat het tot een nieuwe habitat vervormt".

Ieders beeldtaal is een kiem die door wilskracht, creativiteit, en veilige omgeving tot bloei komt. Het is ook niet verwonderend dat zij, onderstaande tekst op haar gmail account heeft staan en daarmee dagelijks tientallen mensen mee bereikt.
'Dromen kun je vernieuwen. Wat je leeftijd of gesteldheid ook is, er bevinden zich altijd ongebruikte mogelijkheden in jou en een nieuwe schoonheid wacht om geboren te worden' ( Dale E. Turner)

Als kind speelde ze met allerlei materialen die ze vond. De laatste 5 jaar gebruikt zij textiel, vilt en vezels, in tegenstelling van daarvoor toen ze vooral schilderde met acryl en bijenwas.
Het vilt proces staat bekend als wol tot vilt. Microscopische schubben die de individuele weerhaakjes van dierlijk haar bedekken zorgen er voor dat het mogelijk is om wol-vezels samen te vilten. Judy kiest er voor om schapenwol direct van de boeren of co÷peraties te kopen. Naast wol gebruikt zij vezels zoals bamboe, vlas en linnen. Ze heeft de 2 jarige kunstopleiding DFA in Friesland afgerond en kreeg les van internationaal bekende textiel en vilt kunstenaars.

"De natuur om ons heen geeft veel. Je hoeft maar om je heen te kijken en je krijgt zoveel impulsen om er wat mee te doen. Wildgroei wat te zien is in 't Kunstuus is een project van 5 maanden. Dagelijks ging ik met mijn beagle zijn rondje doen. Overal waar hij stopte om te snuffelen of een spoor vond van een konijn, stopte ik ook. Niet mijn reukzintuig maar- het observeren van de kleuren van de lucht, aarde van de polders en de treurwilg naast 't Griffioen - gaf mij een totaalbeeld van het hier en nu. Thuisgekomen schilderde ik het palet van kleuren die ik waarnam. Of nam foto's om daarna met vilt proefjes te maken. Ik werd sterk aangetrokken door de treurwilg en zijn symboliek. De treurwilg verandert continu. Aan het eind van het project had de treurwilg grote bladeren, terwijl in het begin slechts takken aanwezig waren.
Als men ouder wordt, verplaatst het intu´tieve spelen in de natuur - naar functionele activiteiten. De aantrekkingskracht om te rennen en spelen in de natuur blijft. Met wildgroei wil ik de oudere uitnodigen om voor even weer kind te zijn.

De andere wand - en vloerobjecten zijn gemaakt naar aanleiding van wandelingen langs de zeedijk of strand. De serie zeepokken, zijn in wezen sterk uitvergrote bollen van de vorm die je ziet op een oesterschelp of andere natuurlijke materiaal die te vinden is. Het werken met Marijke die ook dezelfde passie voor Zeeland en de natuur heeft, gaf een wederzijdse impuls tot het creŰren van nieuwe beelden die te zien zijn in 't Kunstuus"


Exposities:

  • 12 oktober - 5 november 2016   Zeeuwse Passie   't Kunstuus, Heinkenszand
  • diverse exposities in binnen- en buitenland


GALERIE

Klik met de muis op de kleine plaatjes