galerie
zonder grenzenHan Koster acryl op doek en karton, installaties

Han Koster uit Ovezande is een veelzijdig kunstenaar.
Han is ook een verzamelaar. Door vouwen, knippen, scheuren, plakken en combineren creŽert hij met 'afval' kunst. Papier, hout, plastic en stoffen worden daarbij gebruikt.
Tijdens diverse edities van de Open AtelierRoute Kunstspeuren in de Zak, maar ook op kunstevenementen als Oeljebroelje in fort Ellewoutsdijk en bij De Bunder in 's Heer-Arendskerke, heeft hij menigeen verrast met zijn niet alledaagse creaties. Installaties, teksten en ruimtelijk werk en dat vaak gecombineerd met schilderingen in acrylverf.

Over de expositie in 2016 met als titel "Stoffelijke resten en traliewerk" zegt Han: "De stoffelijke resten van de voorbijkomende herinneringen en schimmen, het moment het huidige voor het volgende wordt ingewisseld. Traliewerk waarbinnen werd geworsteld, getierd en feestgevierd, het kan een paleis blijken, net zo goed een kale politiecel, waarin lavelozen hun roes moeten uitslapen.
Materiaal waaruit het werk bestaat is allerhande, varieert van cassettetape tot pseudo-acacia."

Voor de expositie in 2012 heeft hij vooral schilderijen uitgevoerd in acryl, of gemengde techniek in acryl, zand, inkt, krijt en waterverf op karton en doek, geselecteerd.
Niet dat dit dan resulteert in alledaags werk !

Han zegt: "De werken hier vallen in 3 categorieŽn uiteen: zandcollages gemaakt in Vlissingen, acryl op karton in Gapinge en acryl op doek in Ovezande.

De zandwerken zijn gemaakt van zand van het Nollestrand, omdat het zulke mooie regelmatige korrels waren. Dat zal wel niet meer zo zijn, nu het wordt opgespoten. Verder van waskrijt, stukken verpakking en waar mijn oog nog meer op viel.
Als ondergrond kleefplastic voor het beschermen van fotoos. U kijkt tegen de achterkant van het werk aan.

Ook de acrylwerken op karton zijn kleurrijk en verrassend. Ze ontstonden vooral uit de behoefte kleur aan te brengen in mijn soms wel erg grijze omgeving. Grijze luchten en het atelier (een voormalige varkensstal) was opgetrokken uit grijze blokken gasbeton.
Geleidelijk verdwenen plafond en muren letterlijk achter een behang van kleurige werken.

De werken op doek ontstonden na een periode van stilstand. Het waren de bekende vragen: waarom? waartoe? voor wie? Die laatste bleek ikzelf, het ei moet worden gelegd.
Na een paar jaar met timmermanspotloden krassen en krabbelen op oud papier, was ik weer toe aan wat groters. Met hier het resultaat, het is acryl op een weefsel van paardenhaar.
De doeken zijn muur-hoog en doen denken aan veelkleurige banieren. Hier en daar zijn teksten te onderscheiden. Voor en achterkant zijn beschilderd in vaak totaal verschillende kleuren en patronen.
Het idee achter al deze werken is toch vooral: Han Koster wil iets zeggen en doet dat met de middelen die hem ter beschikking staan."

Exposities:

  • 27 januari - 20 februari 2016   Stoffelijke resten en traliewerk  't Kunstuus, Heinkenszand
  • 22 februari - 17 maart 2012     't Kunstuus, Heinkenszand
  • diverse keren deelname aan Kunstspeuren in de Zak, Oeljebroelje en andere kunstevenementen zoals De Bunder  


GALERIE

Klik met de muis op de kleine plaatjes

2016

2012
Weg !, acryl op karton doeken doek kwal, paddestoel of ...., acryl op karton Square, collage, acryl, zand, krijt, inkt Vissenkom, zand, krijt, inkt